Bota

Policia serbe torturon dhe poshtëron emigrantët – publikohen pamjet e sirianëve të zhveshur në temperaturat e ulëta

Videot që tregojnë grupe burrash të zhveshur në temperatura nën zero, të cilët janë detyruar të ecin nga Serbia në Maqedoninë e Veriut, janë dëshmi e përshkallëzimit të keqtrajtimit të emigrantëve në kufijtë evropianë, sipas grupeve të të drejtave.

Dy video të shfaqura për theguardian nga Legis, OJQ e Maqedonisë së Veriut, tregojnë një varg burrash gjysmë të zhveshur në një pjesë të rrugës afër kufirit Serbi-Maqedonia e Veriut.

Legis thotë se një banor vendas i ka marrë pamjet në afërsi të fshatit Lojanë, jo shumë larg kufirit me Serbinë dhe ua ka dorëzuar më 10 shkurt.

Lexo më shumë  Evropa, 2 herë më e nxehtë se norma/ Raporti i OBM-së: Kontinenti kaloi vijën e kuqe

OJQ-ja pretendon se incidenti ishte i dyti nga dy kthimet abuzive dhe poshtëruese në një periudhë 24-orëshe, në të cilën ajo pretendon se autoritetet serbe detyruan më shumë se 50 njerëz të zhvishen lakuriq ose vetëm në të brendshme përpara se të ktheheshin me forcë në veri të Maqedonisë.

YouTube player

Legis thotë se stafi i tij lokal më vonë ishte në gjendje të fliste me burrat, të cilët e identifikuan veten si sirianë.

Jasmin Rexhepi, president i Legis, tha se refuzimet “shqetësuese dhe poshtëruese” erdhën menjëherë pas një samiti mbi bashkëpunimin kufitar midis BE-së dhe Serbisë, që synonte forcimin e kufirit serb kundër operacioneve të kontrabandës me njerëz.

Edhe pse ka pasur raportime për zhveshjen e emigrantëve në kufijtë e tjerë evropianë, Rexhepi thotë se kjo është hera e parë që ndodh në kufirin midis Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Ndryshe, autoritetet serbe kanë refuzuar t’i përgjigjen kërkesave të mediumit britanik rreth ngjarjes.

YouTube player