Koncepti ballkanas përjashtimor dhe koncepti shqiptar përfshirës/ Politika sovrane shqiptare në Ballkan e ndihmon Evropën

Nga Roland Amzai

Banka Boterore thote:

Kosova do te kete zhvillimin me te madh ne rajon. 3.7 % GDP YOY

Mali i Zi – 3.4 %

Bosnja dhe Hercegovina 2.5 %

Maqedonia e Veriut 2.4 %

Shqiperia 2.3 %

Serbia 2.2 %

Normat e larta te interesit, nga ana tjeter rrezikojne ta dermojne ekonimine serbe ne sektorin e pasurise se patundshme , kurse shpenzimet e larta ne ushtri do te ulin kapacitetin e shperndarjes ne zerat e tjere buxhetore.

Shqiperia nga ana tjeter, pritet te kete marredhenie te keqija me borxhin e jashtem dhe kontratat e majme PPP.

Ky parashikim pozitiv, vjen edhe ne kohen kur Banka Qendrore e Kosoves paralajmeron rritje te normave te interesit per zbutjen e inflacionit.

Ne vitin 2024 parashikimet jane akoma me optimiste, ne nje rritje prej 4.2 %.

Populli me optimist ne Ballkan, eshte populli i Kosoves edhe nga aspekti i sentimentit ekonomik.

Ne kohen kur Kosova eshte kaq larte me perspektiven ekonomike, pervec tjerave, vertetohet se aventura me Ballkanin e Hapur nuk ja vlen as te merret ne konsiderate.

Lexo më shumë  Gazetarja turke citon Kurtin: Serbia e sheh Kosovën, Malin e Zi e Bosnjën si shtete të përkohshme

Gazetari boshnjak, Jasmin Mujanovic, pas ketij raporti te Bankes Boterore qemton nderkombetaret kur thote :

” SHBA, si avokatja kryesore nderkombetare e konceptit te Ballkanit të Hapur, tani do te duhet te shpjegoje se pse zona e saj e preferuar ekonomike po mbetet prapa atyre vendeve qe jane te kujdesshem për integrimin e ekonomive të tyre me Beogradin autokratik te afert me Rusine”.

Po nga ana tjeter, ky mund te jete dhe kunder argumeti ne vetvete i kesaj iniciative. Meqe ekonomia serbe kapi pikun e saj, me mbipopullimin e Beogradit, shprazjen e provincave, shpenzimet e pakontrolluara ne ushtri dhe subvencionet e eksportit, po vjen ne nje pike kthese te stanjacionit. E meqe eshte keshtu, Serbia ka nevoje per nje stimul te ri. Stimujt monetare e fiskale jane problematike per nje mondedhe te dobet si dinari vendas. Per pasoje, Serbise i duhet nje ekspansion i ri ekonomik.

Sepse me te drejte Serbia, por edhe zyrtaret e Shqiperise dhe Maqedonise se Veriut mund te thone se efektet e Ballkanit te Hapur nuk kane ndodhur, sepse ende nuk eshte vene ne zbatim si projekt.

Lexo më shumë  Skaner/ Tre dyshime qe lindën nga alibitë e Ramës

Pyetja qe shtrohet eshte: Pse kete mundesi duhet t’ja jape Shqiperia dhe Kosova? A mos i kemi ndonje borxh?

Teza eshte e vjeter por ende qendron. Ne jemi europiane. Po para se gjithash jemi shqiptare. Si te tille, duke realizuar veten ndihmojme edhe Europen. Koncepti i ballkanasve eshte nje koncept perjashtimor i nje Europe ekstreme, fashiste. Koncepti i jugosllavise madje eshte nje identitet integral i percudnuar i gjeografise se gadishullit, por eshte nje koncept perjashtimor politik i kontinentit.

Si me thene, ” Ju serbet meqe keni fuqine ushtarake dhe ekonomike merruni me krejt popujt e tjere atje, se ne kemi pune te tjera”.

Nga ana tjeter, koncepti i identitetit shqiptar eshte perfshires. Nje politike sovrane shqiptare ne Ballkan e ndihmon Europen. Nje Europe qe eshte e afte te mbroje veten, e ndihmon dhe SHBA-ne.

Kjo horizontale pavaresie eshte garanci me e mire per te ruajtur balancat ne Ballkan, ne kontinentin e vjeter e bile ne krejt hemisferen perendimore te globit.

Rruga Press

YouTube player

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlbanianEnglishFrenchGermanItalianPortuguese