Përfitimet shëndetësore nga vaji i ullirit, ul rrezikun e vdekjes nga demencia
Shkencëtarët kanë zbuluar së fundmi se vaji i ullirit mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga demencia me 28 për qind, në një studim të parë të këtij lloji.
Vaji i ullirit është mbajtur prej kohësh si një “super ushqim” që mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë kur konsumohet si pjesë e një diete të shëndetshme. Tani një studim i ri sugjeron se vaji i ullirit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të vdekjes nga demencia.
Studimi, i kryer nga studiues në Universitetin e Harvardit në Shtetet e Bashkuara, vjen në një kohë kur shumë vende po përballen me ritme në rritje të sëmundjes së Alzheimerit dhe formave të tjera të demencës, në mes të popullsisë në plakje.
Sipas studiuesve, përdorimi i vajit të ullirit në vend të yndyrave si margarina dhe majoneza komerciale mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga demenca.
Demenca përfshin një sërë kushtesh që ndikojnë në kujtesën dhe aftësitë e tjera mendore të mjaftueshme për të ndërhyrë në jetën e përditshme. Kushtet shkaktohen nga ndryshimet fizike në tru, ku sëmundja e Alzheimerit është lloji më i zakonshëm.
Në studimin e parë për të hetuar lidhjen midis dietës dhe vdekjes së lidhur me demencën, shkencëtarët analizuan pyetësorët dietikë dhe të dhënat e vdekjeve të më shumë se 90,000 qytetarëve amerikanë gjatë tre dekadave. Prej tyre, 4,749 u regjistruan si të vdekur nga demencia.
Ata zbuluan se ata që konsumonin më shumë se gjysmë lugë gjelle vaj ulliri çdo ditë kishin një rrezik 28 për qind më të ulët për të vdekur nga demencia krahasuar me ata që nuk hanin kurrë ose rrallëherë vaj ulliri.
Studimi tregoi se si zëvendësimi i një luge të vetme margarinë ose majonezë me vaj ulliri çdo ditë lidhej gjithashtu me një rrezik më të ulët të vdekjes nga demencia midis 8-14 për qind.
“Studimi ynë përforcon udhëzimet dietike që rekomandojnë vajra bimore si vaji i ullirit dhe sugjeron që këto rekomandime jo vetëm mbështesin shëndetin e zemrës, por potencialisht edhe shëndetin e trurit. Zgjedhja e vajit të ullirit, një produkt natyral, në vend të yndyrave si margarina dhe majoneza komerciale është një zgjedhje e sigurt dhe mund të zvogëlojë rrezikun e demencës fatale” tha Anne-Julie Tessier, studiuese në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit.
Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se njerëzit që përdorin vaj ulliri në vend të yndyrave të përpunuara ose shtazore priren të kenë dieta më të shëndetshme dhe potencialisht rezultate më të mira shëndetësore. Disa studime kanë lidhur konsumimin më të lartë të vajit të ullirit me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.
Studime të mëtejshme do të nevojiten për të konfirmuar efektin, por studiuesit thanë se studimi forcon provat se përdorimi i vajit të ullirit në vend të yndyrave të tjera mund të ndihmojë në mbështetjen e një diete të shëndetshme.
Rruga Press