Një sinjal radio 9 miliardë vite dritë larg nga Toka është kapur nga një teleskop në Tokë

Si formohen yjet në galaktikat e largëta?

Astronomët kanë kohë që po përpiqen t’i përgjigjen kësaj pyetjeje duke zbuluar sinjale radio të emetuara nga galaktikat e afërta.

Megjithatë, këto sinjale bëhen më të dobëta sa më larg që një galaktikë të jetë nga Toka, duke e bërë të vështirë marrjen e radioteleskopëve aktualë.

Por një sinjal radio 9 miliardë vite dritë larg nga Toka është kapur në një regjistrim rekord.

Sipas mediave të huaja, sinjali u zbulua nga një gjatësi vale unike, e cila thuhet se emetohet nga atomet neutrale të hidrogjenit.

Sinjali i kapur nga Radio Teleskopi Giant Metrewave në Indi mund të nënkuptojë se shkencëtarët mund të fillojnë hetimin e formimit të disa prej yjeve dhe galaktikave më të hershme.

Lexo më shumë  Vuri në “panik” SHBA-në, Kina pranon se balona gjigande është e saj, por ja për çfarë qëllimi është lëshuar

Siç thuhet më tej, studiuesit zbuluan sinjalin nga një “galaktikë formuese e yjeve” e titulluar SDSSJ0826+5630.

“Kjo është e barabartë me një vështrim prapa në kohë prej 8.8 miliardë vjetësh”, citohet të ketë thënë në një deklaratë këtë javë autori dhe kozmologu post-doktoral i Departamentit të Fizikës të Universitetit McGill, Arnab Chakraborty.

Rruga Press

YouTube player

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlbanianEnglishFrenchGermanItalianPortuguese