Opinion/Aktualitet

Një provë e re solidariteti për BE-në

Kur 13 kolonitë amerikane nënshkruan Deklaratën e Pavarësisë në 1776, Benjamin Franklin tha në mënyrë të famshme se, “Ne duhet të rrimë të gjithë të bashkuar, ose, me shumë siguri, do të ngelemi varur veçmas.” Me pasojat e luftës në Ukrainë që kërcënojnë kohezionin e Evropës, paralajmërimi i Franklin ka marrë një rëndësi të re.

Interesat e përbashkëta mund të mbështesin aleancat në kohë paqeje. Por aleancat që janë të afta për të fituar luftëra dhe për t’u përballur me krizat kërkojnë diçka më shumë: një gatishmëri për të kompromentuar mirëqenien e menjëhershme të dikujt dhe për të duruar sakrifica. Ky quhet solidaritet dhe është një nga parimet mbi të cilat bazohet Bashkimi Evropian.

Solidariteti në Evropë ka qenë prej kohësh një çështje për fjalime. Por më pas kriza e euros e vitit 2010 e vuri atë në provë, kur Greqia, Irlanda dhe Portugalia humbën aksesin në tregjet e kapitalit dhe u detyruan të kërkonin ndihmë financiare. Shumë në Evropën Veriore u tronditën: Të lejosh që ato shtete që kishin shpërfillur rregullat e monedhës së përbashkët të mbështeteshin në ndihmën e partnerëve të tyre ishte thjesht një ftesë për të shpërfillur rregullat në mënyrë të përsëritur. Beteja zgjati pesë vjet, me shumë kthesa, dhe solli shumë vështirësi ekonomike të panevojshme, derisa përfundoi në vitin 2015 me vendimin për të mbajtur Greqinë brenda euros.

Ky mësim nuk ishte harruar kur pandemia e COVID-19 goditi Evropën në vitin 2020. Banka Qendrore Evropiane nxitoi të nisë një program të dedikuar për blerjen e aseteve dhe vetë BE-ja shpiku dy iniciativa brenda pak muajsh. Ajo zhvilloi një plan të përbashkët për blerjen dhe shpërndarjen e vaksinave, në mënyrë që shtetet anëtare më të pasura të mos mund të tejkalonin ato më të varfrat, dhe krijoi RRF-në, përmes së cilës grantet dhe huatë për shtetet anëtare financohen nga huamarrja e BE-së. Këto me të drejtë u përshëndetën si solidaritet evropian në veprim.

Por lufta në Ukrainë dhe pasojat e saj ekonomike kanë hapur një kapitull të ri, të ndërlikuar për BE-në. Goditja është dukshëm shumë asimetrike. Për shembull, aktualisht ka 1.2 milionë refugjatë ukrainas në Poloni, por vetëm 130,000 në Spanjë – një ndryshim afërsisht dhjetë me një midis vendeve me popullsi të ngjashme. Varësia nga gazi natyror rus është gjithashtu jashtëzakonisht e pabarabartë. Furnizimet nga Rusia mbulojnë rreth një të katërtën e kërkesës totale për energji në Hungari, Letoni dhe Sllovaki dhe rreth një të tetën në Gjermani dhe Itali, por një pjesë të papërfillshme në Spanjë dhe Portugali.

Lexo më shumë  Flluskën turistike në Shqipëri e polli turizmi surreal i shpikun prej qeverisë dhe i mbështetun prej mediave si bisht i saj

Në kohë normale, trajtimi i kësaj asimetrie do të paraqiste një sfidë të madhe për BE-në. Por ndryshimi i madh dhe thelbësor me kërcënimet e mëparshme ndaj kohezionit të bllokut është se, me presidentin rus Vladimir Putin, Evropa përballet me një armik të jashtëm, i cili nuk e fsheh dëshirën e tij për të shfrytëzuar dhe përkeqësuar përçarjet si midis dhe brenda vendeve evropiane. Qëllimi përfundimtar i Putinit është të shkatërrojë BE-në.

Për këtë qëllim, ai po ndëshkon kundërshtarët e Rusisë duke reduktuar furnizimet me gaz dhe duke shpërblyer aleatët evropianë të Rusisë për besnikërinë e tyre. Këta të fundit përfshijnë kryeministrin hungarez Viktor Orban, i cili tashmë e ka mbështetur plotësisht narrativën ruse, dhe deklaroi se BE-ja “qëlloi veten në mushkëri” duke vendosur sanksione kundër Rusisë dhe dërgoi ministrin e tij të jashtëm në Moskë për të negociuar blerjet shtesë të gazit.

Shpërbërja e fundit e koalicionit qeveritar italian të udhëhequr nga ish-presidenti i BQE-së Mario Draghi është padyshim një lajm i keq në këtë drejtim. Draghi ishte jo vetëm një  përkrahës i vendosur i ashpërsisë kundër agresionit rus dhe një arkitekt kryesor i sanksioneve të BE-së, por tre partitë (Lëvizja Pesë Yjet, Lega dhe Forza Italia) që shkaktuan kolapsin e qeverisë së tij kanë mendime të ndryshem pro-ruse. Putini këtu ka shënuar padyshim një gol.

Njoftimi i BQE-së më 21 korrik për Instrumentin e Mbrojtjes së Transmisionit, TPI, një mjet i ri për blerjen e aseteve, ka të ngjarë të ndihmojë në qetësimin e frikës. Aktivizimi i TPI është sigurisht i kushtëzuar nga një shtet anëtar i eurozonës që përmbush kriteret e politikës ekonomike, duke përfshirë – më e rëndësishmja – një përcaktim nga BQE-ja se borxhi i saj publik mbetet i qëndrueshëm. Por kjo ishte e nevojshme për të shmangur rrezikun moral dhe për të mbrojtur bankën qendrore nga rreziqet e dominimit fiskal.

Lexo më shumë  Skandali i mikrokredive në Shqipëri/ Më mirë “M”… sesa i varfër

Megjithatë, solidariteti i BE-së në frontin e energjisë është më i vogël. Reagimet fillestare ndaj Planit Evropian për Reduktimin e Kërkesës për Gaz të paraqitur më 20 korrik nga presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen ishin të ftohta.

Sipas propozimit origjinal (bazuar në të njëjtin nen të traktatit të BE-së që parashikoi gurin e themelit për RRF-në pas pandemisë), të gjitha vendet anëtare duhet të synojnë të reduktojnë përdorimin e tyre të gazit gjatë dimrit me 15%. Për më tepër, këto reduktime mund të bëhen të detyrueshme në rast të një alarmi energjie të shkaktuar nga një rrezik i konsiderueshëm mungese të rëndë gazi ose nga kërkesa jashtëzakonisht e lartë. Me fjalë të tjera, Spanja, e cila nuk varet nga gazi rus, pritet të ulë konsumin e saj të brendshëm nëse Rusia do të kufizojë më tej eksportet e saj në Gjermani.

Ky plan u vu qartë në tryezë si bazë për diskutim. Çështje të tjera, të tilla si shtyrja politikisht e diskutueshme e mbylljeve të planifikuara të termocentraleve bërthamore ose me qymyr, blerjet e zakonshme të gazit natyror të lëngshëm dhe zgjerimi i infrastrukturës së ndërlidhjes duhet të jenë pjesë e negociatave. Por reagimet negative të menjëhershme nga Spanja, Portugalia dhe Greqia rezultuan në një përsëritje të kundërt të asaj që pësuan këto vende gjatë krizës së euros një dekadë më parë.

Pas disa ditë negociatash, vendet anëtare të BE-së ranë dakord më 26 korrik për një version të zbehur të planit. Por kjo nuk është e mjaftueshme nga ana sasiore dhe është plot me përjashtime. Për më tepër, për të mandatuar çdo reduktim do të kërkohet një votim në Këshillin Evropian.

Kur 13 kolonitë amerikane nënshkruan Deklaratën e Pavarësisë në 1776, Benjamin Franklin tha në mënyrë të famshme se, “Ne duhet të rrimë të gjithë të bashkuar, ose, me shumë siguri, do të ngelemi varur veçmas.” Me pasojat e luftës në Ukrainë që kërcënojnë kohezionin e Evropës, paralajmërimi i Franklin ka marrë një rëndësi të re.

Marrë me autorizim nga Project Syndicate, 2016. Ripublikimi mund të bëhet vetëm me lejen e Project Syndicate A New Test for EU Solidarity

Rruga Press

YouTube player

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *