Shëndetësi

Moderna thotë se vaksina e Melanomës (kancerit të lëkurës) mund të jetë e disponueshme brenda vitit 2025

CEO i Moderna-s, Stephane Bancel i tha AFP-së se vaksina eksperimentale e kompanisë së tij kundër melanomës mund të jetë e disponueshme brenda dy vitesh, gjë që do të përbënte një hap historik kundër formës më serioze të kancerit të lëkurës.

Në nivel global ka pasur rreth 325,000 raste të reja të melanomas dhe 57,000 vdekje nga sëmundja në vitin 2020.

“Ne mendojmë se në disa vende produkti mund të lançohet me miratim të përshpejtuar deri në vitin 2025,” tha ai në një intervistë.

Ndryshe nga vaksinat konvencionale, të ashtuquajturat vaksina terapeutike trajtojnë më shumë sesa parandalojnë një sëmundje. Por ato gjithashtu funksionojnë duke trajnuar sistemin imunitar të trupit kundër pushtuesit.

Sipas Bancel, vaksinat terapeutike sot përfaqësojnë një shpresë të vërtetë në onkologji, një “imunoterapi 2.0”.

Aspiratat e Moderna-s morën një rritje të enjten, me rezultatet më të fundit të provës klinike që tregojnë një përmirësim me kalimin e kohës në shanset e mbijetesës falë vaksinës, e cila përdor të njëjtën teknologji të ARN-së të dërguar që rezultoi shumë efektive kundër formave serioze të Covid-19.

Në një studim që përfshinte 157 njerëz me melanoma të avancuar, vaksina Moderna në kombinim me ilaçin imunoterapik të Merck Keytruda uli rrezikun e përsëritjes ose vdekjes me 49 për qind gjatë një periudhe prej tre vjetësh, krahasuar vetëm me Keytruda.

Moderna kishte shpallur tashmë rezultatet dyvjeçare të monitorimit vitin e kaluar, të cilat treguan një ulje të rrezikut prej 44 për qind.

“Diferenca në mbijetesë po rritet. Sa më shumë që kalon koha, aq më shumë e shihni atë avantazh”, tha Bancel, duke vënë në dukje se shkalla e efekteve anësore nuk ishte rritur.

“Ne kemi një në dy persona, krahasuar me produktin më të mirë në treg, që mbijetojnë, – tha ai, – i cili në onkologji është i madhi.

Provat klinike ekzistuese mund të formojnë kështu bazën për miratimin e kushtëzuar të vaksinës, e njohur tashmë si mRNA-4157, tha Bancel.

Sipas këtij skenari, një studim më i madh, “faza e tretë” që përfshin një mijë njerëz që Moderna po kryen për në vitin 2024 mund të konfirmojë autorizimin e mëparshëm të kushtëzuar.

Si Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ashtu edhe Agjencia Evropiane e Barnave e kanë vendosur terapinë në një rrugë rishikimi të përshpejtuar.

Zhvillimi i vaksinës fillon me sekuencën e gjenomit të tumorit të secilit pacient dhe identifikimin e mutacioneve specifike për t’u koduar. Është kështu një shembull i mjekësisë së “individualizuar” të përshtatur “vetëm për ju”, tha Bancel.

Për t’u përgatitur për lançimin në treg, Moderna po ndërton një fabrikë të re në Massachusetts në mënyrë që të ketë furnizim të bollshëm, një kërkesë e FDA-së.

Ajo gjithashtu njoftoi të hënën se po fillonte një provë të fazës së tretë për një vaksinë mRNA kundër kancerit të mushkërive. Gjithashtu janë duke u studiuar edhe lloje të tjera tumoresh.

Shpresa e Bancel është që përfundimisht t’i bashkojë këto vaksina kundër kancerit me “biopsi të lëngshme” – teste novatore që zbulojnë shenjat e tumoreve më herët, nëpërmjet testeve të gjakut dhe kanë filluar të bëhen të disponueshme në Shtetet e Bashkuara.

Sa më shpejt të zbuloni kancerin, aq më mirë do të funksionojnë ilaçet e reja të Moderna-s, beson Bancel.

Kompani të tjera, si BioNTech, po punojnë gjithashtu për vaksinat terapeutike të kancerit të individualizuara.

Rruga Press

YouTube player