Opinion/Aktualitet

E vërteta për serbët falso dhe origjinalë

Shkruan Lirim Gashi

Turbo folku serb është në fakt pre e thesarit origjinal rom dhe muzikës origjinale shqiptare dhe greke.

Në fakt, muzika origjinale greke është pre e muzikës origjinale maqedonase dhe ariane, sepse grekët janë të ardhur, ndërsa arianët dhe maqedonasit janë fise ilire autoktone.

Serbët në fakt grabitën këndimin polifonik të ilirëve të quajtur “kanga”, kështu që ata ndryshuan vetëm një shkronjë dhe e quajtën atë “ganga”.

Përveç kësaj, ata përvetësuan (grabitën) instrumentet origjinale ilire dhe i paraqitën ato në UNESCO si të tyre. Për lahuten, për shembull, ata morën një patentë nga UNESCO vetëm katër vjet më parë.

Numri i serbëve vendas nga Karpatet është shumë i vogël. Në fakt, serbët origjinalë janë shumë më të arsimuar, më të kulturuar dhe më paqësorë sesa serbët e rremë. Sepse këto të fundit janë shndërruar në bisha të egra pikërisht për shkak të komplekseve të thella që lidhen me një identitet të rremë kombëtar.Sepse për t’ua dëshmuar serbëve orgjinial lojalitetin (besnikërinë) e tyre, ata përdorën moton “Ne duhet të bëhemi katolikë më të mëdhenj se Papa”.

Lexo më shumë  Skandali i mikrokredive në Shqipëri/ Më mirë “M”… sesa i varfër

Pjesa tjetër e popullit janë shqiptarët, romët, rumunët, bullgarët, vllehët dhe turqit e asimiluar, të cilët me forcë ose vullnetarisht morën identitetin serb, në një kohë kur kombësia ishte e parëndësishme. Serbët origjinalë nga Karpatet zakonisht kanë pamje ruse dhe ukrainase, ndërsa serbët e rremë pamje shqiptare, turke, rome, vllehe, bullgare dhe rumune.

Serbët e sotëm janë një komb shumë heterogjen, i cili ka kompensuar krizën e thellë të identitetit kombëtar dhe fetar duke plaçkitur dhe plagjiaturuar thesarin kulturor dhe fetar shqiptar, dhe duke shpikur mite dhe legjenda për heroizmin dhe luftërat që nuk kanë ndodhur kurrë.

Dhe jo rrallë duke shpallë luftërat e humbura si luftëra fitimtare, me qëllim të shërimit të komplekseve të shumta që lidhen me krizën e identitetit. Këtë e dëshmon më së miri përshkrimi që serbëve u dha “Babai i Kombit” Dobrica Qosiç. Ai jo vetëm që pranon se gënjeshtrat janë ADN -ja e serbëve, por gjithashtu i inkurajon ata të vazhdojnë në të njëjtën mënyrë për të gjitha kohërat.Kjo krizë e thellë e identitetit i ka shoqëruar serbët gjatë tërë historisë, duke i detyruar ata të shërojnë komplekset përmes zgjerimit të territorit të tyre.

Lexo më shumë  Skandali i mikrokredive në Shqipëri/ Më mirë “M”… sesa i varfër

Fatkeqësisht, komplekset e tyre më së shtrenjti u paguan nga shqiptarët autoktonë, mbi të cilët kryen gjenocide të njëpasnjëshme. Sepse ata ishin hallka më e dobët në zinxhirin etnik dhe fetar ballkanik, për shkak të strukturës së tyre primitive bajraktare dhe farefisnore. Përveç kësaj, Perandoria Osmane i ktheu me dashje shqiptarët në njerëz analfabetë, në mënyrë që të zvogëlonte ndërgjegjen e tyre kombëtare dhe shtetërore.Kjo është e vërteta e vetme, gjithçka tjetër është mashtrim. /Marrë nga Drini.us/

Rruga Press

YouTube player

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *