5 fakte të rëndësishme rreth konsumimit të jodit
Sipas “Organizatës Botërore të Shëndetësisë”, doza e rekomanduar ditore e jodit është 150-300 mikrogramë. Shumë shkencëtarë nuk janë dakord, pasi kjo llogaritje bazohet vetëm në nevojën e gjëndrës tiroide për jod.
Dr. Guy Abraham, një profesor i obstetrikës, gjinekologjisë dhe endokrinologjisë në “Shkollën e Mjekësisë UCLA”, sugjeron rritjen e konsumit ditor të jodit në 13 miligramë, kjo është e barabartë me sasinë e konsumuar nga japonezët.
Trupi i njeriut nuk mund të prodhojë apo të ruajë jod, ndaj është e nevojshme ta marrë atë çdo ditë , dhe ky mineral ka këto veti jashtëzakonisht të rëndësishme.
Jodi ka veti të shkëlqyera antibakteriale, antivirale, antifungale dhe antiparazitare.
Jodi ndihmon në parandalimin e shumë sëmundjeve dhe ndikon në imunitetin tonë duke hequr radikalet e lira dhe duke mbrojtur qelizat nga stresi oksidativ. Përveç kësaj, stimulon aktivitetin e antioksidantëve të tjerë në trup.
Jodi siguron funksionimin e duhur të gjëndrës tiroide.
Mungesa e jodit gjatë shtatzënisë mund të ketë pasoja të rënda si për nënën ashtu edhe për foshnjën dhe në tremujorin e parë mund të shkaktojë prapambetje mendore.
Mineralet janë më mirë kur merren përmes ushqimit dhe pijeve. Një marrje e tillë është shumë më e dobishme sesa kur përdorni suplemente.
Burimet më të mira dietike të jodit janë: alga deti, peshku detar, ushqimet e detit dhe kripa e jodizuar.
Kripa klasike është e disponueshme me dhe pa jod, dhe shumë kripëra të njohura, si kripa e detit dhe kripa rozë Himalayan, nuk përmbajnë jod.
Shtimi i kripës në ushqim mund të rrisë rrezikun e problemeve të tjera shëndetësore si presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e zemrës, ndaj këshillohet kujdes kur e përdorni. Nëse vendosni të shtoni kripë, sigurohuni që të jetë etiketuar “jodizuar”.
Bukuria dhe shëndeti vijnë nga brenda, është shumë e rëndësishme se çfarë futni në trupin tuaj me anë të ushqimit dhe ujit.
Rruga Press