Opinion/Aktualitet

Uji në shishe është 3.500 herë më i keq për mjedisin sesa uji i rubinetit, thonë shkencëtarët

Sipas shkencëtarëve, uji i rubinetit është mijëra herë më i mirë për mjedisin sesa uji në shishe. Në fakt, duhen tre herë më shumë ujë për të prodhuar një shishe plastike, sesa ajo mund të mbajë.

Kjo mund të mos jetë surprizë, por studiuesit në Institutin e Barcelonës për Shëndetin Global (ISGlobal) i kanë shkurtuar numrat vetëm për të kuptuar se sa më mirë është në të vërtetë.

Hulumtimi u përqëndrua në Barcelonë, e cila është shtëpia e rreth 1.35 milion njerëzve – gati 60 përqind e të cilëve konsumojnë ujë në shishe të paktën disa herë.

Ata përdorën diçka të quajtur “vlerësimi i ciklit të jetës” i cili vlerëson ndikimin mjedisor të një produkti, gjatë gjithë jetëgjatësisë së tij. Kjo përfshin nxjerrjen e lëndëve të para, prodhimin, transportin, shpërndarjen, përdorimin dhe asgjësimin.

Vetëm në SHBA prodhimi i shisheve të ujit merr 1.5 milion fuçi naftë çdo vit – më shumë sesa do të duhej për të furnizuar 100,000 shtëpi. Dhe kjo është pa shpenzimet e karburantit fosil, ose emetimet e transportit të tyre në dyqane.

Studimi i ISGlobal, zbuloi se nëse çdo banor në Barcelonë kalonte në ujë në shishe, nxjerrja e lëndëve të para do të kushtonte më shumë se 70 milionë euro dhe do të çonte në humbjen e 1.43 llojeve të kafshëve çdo vit.

Ky do të ishte 1400 herë më shumë një ndikim në ekosistemet dhe 3500 herë kosto më e lartë në mjedis për burimet, sesa nëse i gjithë qyteti do të pinte ujë çezme në vend të tij.

A ka ndonjë rrezik shëndetësor për ujin e rubinetit?

Përdorimi i ujit në shishe është rritur vitet e fundit pjesërisht për shkak të faktorëve të tillë si shija, aroma, fushatat e marketingut dhe mungesa e besimit publik në cilësinë e ujit të rubinetit.

Studiuesja e ISGlobal Cristina Villaneuva, thotë se ka pasur përmirësime thelbësore në cilësinë e ujit të rubinetit në Barcelonë gjatë viteve të fundit.

“Sidoqoftë, ky përmirësim i konsiderueshëm nuk është pasqyruar nga një rritje në konsumin e ujit të rubinetit, gjë që sugjeron që konsumi i ujit mund të motivohet nga faktorë subjektivë të ndryshëm nga cilësia.”

Një nga problemet është prania e perceptuar e komponimeve kimike të tilla si trihalomethanes. Në një lëvizje novatore, të dhënat në lidhje me ciklin e jetës së ujit në shishe u krahasuan gjithashtu me një kornizë që përdoret për të matur shëndetin.

Ata zbuluan se çdo rrezik për shëndetin ishte i vogël dhe shtimi i një sistemi filtrimi të brendshëm e zvogëloi atë rrezik në mënyrë të konsiderueshme.

“Rezultatet tona tregojnë se duke marrë parasysh efektet mjedisore dhe shëndetësore, uji i rubinetit është një opsion më i mirë sesa uji në shishe, sepse uji në shishe gjeneron një gamë më të gjerë ndikimesh”, thotë studiuesi i ISGlobal Cathryn Tonne.

©RrugaPress

YouTube player

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *