Themeluesit e ‘BioNTech’: Vaksina kundër kancerit e mundur deri në vitin 2030

Vaksinat kundër kancerit mund të bëhen deri në vitin 2030, duke gjykuar nga fjalët e bashkëthemeluesve të kompanisë farmaceutike gjermane BioNTech, Ugur Sahin dhe Ozlema Tirechi, puna e të cilëve njihet për krijimin e një vaksine kundër COVID gjatë pandemisë me Pfizer-in amerikan.

Bashkëshortët Sahin dhe Tirechi thonë se kanë bërë një përparim që u ka dhënë optimizëm për vaksinat e kancerit në vitet e ardhshme, raportoi “The Guardian”.

Duke folur për BBC, Profesor Tirechi shpjegoi se si teknologjia e ARN-së mund të ridrejtohet për të fuqizuar sistemin imunitar për të sulmuar qelizat e kancerit, duke përdorur të njëjtin parim si me coronavirusin.

BioNTech po punonte për vaksinat e ARN-së kundër kancerit përpara se të niste pandemia, por më pas kompania e zhvendosi fokusin e saj në krijimin e vaksinave kundër COVID.

Kompania tashmë ka disa vaksina kundër kancerit në prova klinike dhe Tirechi thotë se suksesi me vaksinën Pfizer/Biontech COVID tani mund të hapë rrugën që shkencëtarët të fokusohen në luftën kundër kancerit.

Firma gjermane shpreson të jetë në gjendje të zhvillojë trajtime për kancerin e zorrës së trashë, kancerin e lëkurës dhe disa lloje të tjera të kancerit, por ka pengesa të mëdha për një zgjidhje.

Qelizat e kancerit që formojnë një tumor mund të mbushen me një shumëllojshmëri të gjerë të proteinave të ndryshme, duke e bërë të vështirë krijimin e një vaksine që synon të gjitha qelizat e kancerit.

Rruga Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlbanianEnglishFrenchGermanItalianPortuguese