Studimi: Një në 10 persona me COVID-19 mund të jetë ende infektues përtej 10 ditësh

Një në 10 persona me COVID-19 mund të jetë ende infektues përtej 10 ditësh, dhe disa mund të qëndrojnë të tillë për deri në dy muaj, sugjeron një studim i ri.

Studiuesit britanikë raportuan se një test i ri mund të zbulojë nëse koronavirusi është potencialisht ende aktiv. Ata e përdorën atë për të analizuar mostrat nga 176 persona që kishin rezultuar pozitivë në testet standarde PCR.

Pas 10 ditësh, 13% e njerëzve kishin nivele të virusit aktiv, që tregon se ata mund të jenë akoma infektues. Këto nivele vazhduan te disa nga pjesëmarrësit deri në 68 ditë, sipas studimit.

Lexo më shumë  Rreth 700 makina të blinduara në Shqipëri, kryeson Tirana dhe Durrësi

“Ndërsa ky është një studim relativisht i vogël, rezultatet tona sugjerojnë se virusi potencialisht aktiv ndonjëherë mund të vazhdojë përtej një periudhe 10-ditore dhe mund të përbëjë një rrezik të mundshëm të transmetimit të mëtejshëm,” tha Lorna Harries, profesoreshë e Shkollës Mjekësore të Universitetit të Exeter e cila mbikëqyri. studimin.

“Për më tepër, nuk kishte asgjë klinikisht të jashtëzakonshme në lidhje me këta njerëz, që do të thotë se ne nuk do të ishim në gjendje të parashikonim se cilët janë ata,” shtoi Harries në një njoftim për lajmet universitare, shkruan Upi.

Lexo më shumë  Ahmeti: Fushata e Serbisë për çnjohje është e pasuksesshme, sa raste janë identifikuar deri tani

Testet standarde PCR kontrollojnë praninë e fragmenteve virale dhe mund të zbulojnë nëse dikush ka pasur së fundmi koronavirusin, por jo nëse ai është ende aktiv. Testi i ri, i cili nuk është ende i disponueshëm, jep një rezultat pozitiv vetëm kur virusi është aktiv dhe potencialisht infektiv.

Rezultatet u publikuan në internet kohët e fundit në Revistën Ndërkombëtare të Sëmundjeve Infektive.

Megjithëse nevojiten akoma më shumë kërkime, testi i ri mund të jetë i dobishëm në kushte të caktuara për të mbrojtur njerëzit vulnerabël, sugjeruan studiuesit.

Rruga Press