Shkencëtarët gjejnë prova të reja të UJIT në gjendje të lëngshme nën mbulesën e akullit polar jugor të Marsit.

Shkencëtarët kanë gjetur prova të reja që sugjerojnë se ka ujë të lëngshëm në Mars

Ata kanë zbuluar prova të reja që sugjerojnë se mund të ketë ujë të lëngshëm në Mars – një zbulim i madh në përpjekjet tona të gjata për të përcaktuar nëse Planeti i Kuq dikur ka pasur jetë.

Studimi i udhëhequr nga Universiteti i Kembrixhit ofron dëshminë e parë të pavarur që përdor të dhëna të tjera përveç radarit se ka ujë të lëngshëm nën kapakun e akullit polar jugor të Marsit.

Dr. Frances Butcher, autori i dytë i studimit nga Universiteti i Sheffield, tha në një deklaratë: “Ky studim është treguesi më i mirë deri tani, se në Mars ka ujë të lëngshëm, sepse dy provat e njëjta nëse do të kërkonim për liqene nënglaciale në Tokë tani janë gjetur në Mars.

Lexo më shumë  Evropa është e dobët pa mbështetjen e SHBA-së

“Uji i lëngshëm është një përbërës thelbësor për jetën, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se jeta ekziston në Mars”, shtoi ai në deklaratën e tij.

Në mënyrë që të jetë i lëngshëm në temperatura të tilla të ftohta, uji nën polin jugor duhet të jetë shumë i kripur, gjë që do ta bënte të vështirë për çdo jetë mikrobike që të jetonte në të.

“Megjithatë, kjo jep shpresë se ka pasur më shumë mjedise të jetueshme në të kaluarën kur klima ishte më e butë.”

Ekipi ndërkombëtar i kërkimit, i cili përfshinte gjithashtu shkencëtarë nga Universiteti i Nantes dhe Kolegji Universitar i Dublinit, përdori matjet e anijes kozmike me lazer-altimetër të formës së sipërfaqes së sipërme të kapakut të akullit për të identifikuar modele delikate në lartësinë e saj.

Marsi ka kapakë të trashë akulli me ujë në të dy polet e tij, si Toka, të cilat janë afërsisht ekuivalente në vëllim të kombinuar me shtresën e akullit të Grenlandës.

Lexo më shumë  BE një hap më afër kufizimit të çmimit të nafës ruse në 60 dollarë për fuçi

Megjithatë, ndryshe nga shtresat e akullit të Tokës, të cilat kanë liqene të mëdha nënglaciale dhe kanale uji poshtë tyre, kapakët polare të akullit të Marsit mendohet të jenë të ngrira deri në shtratin e tyre për shkak të klimës së ftohtë të Planetit të Kuq.

Temperaturat në Mars mesatarisht janë -30 C* , por mund të bien deri në -105 C* gradë Fahrenheit në dimër në pole.

Rezultatet e studiuesve, të raportuara në revistën Nature Astronomy, pajtohen me matjet e mëparshme të radarëve që depërtojnë në akull, për të treguar një zonë të mundshme të ujit të lëngshëm.

Rruga Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlbanianEnglishFrenchGermanItalianPortuguese