Publikohen konkluzionet e miratuara për Ballkanin nga Këshilli Europian

Zëdhënësi i Këshillit Europian ka publikuar konkluzionet për Ballkanin Perëndimor, të miratuara në takimin e fundit që u mbajt në Bruksel dhe që përfundoi sërish me një bllokadë për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Mes konkluzioneve shihet se BE shpreh edhe njëherë përkushtimi ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit. Gjithashtu, mes tyre flitet rëndësia e reformave dhe një zgjidhje e menjëhershme e ngërçit mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë.

Konkluzionet e miratuara nga Këshilli i Europës

15. Bashkimi Evropian shpreh plotësisht dhe pa mëdyshje përkushtimin ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkani Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit.

16. Duke u mbështetur në metodologjinë e rishikuar, Evropian Këshilli fton Komisionin, Përfaqësuesin e Lartë dhe Këshilli për të avancuar më tej integrimin gradual tashmë midis Bashkimit Evropian dhe rajonit, gjatë vetë procesit të zgjerimit në një të kthyeshëm dhe mënyrë e bazuar në merita.

17. Këshilli Evropian rikujton rëndësinë e reformave, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit dhe ato lidhur me pavarësinë dhe funksionimin e gjyqësorin dhe luftën kundër korrupsionit. Gjithashtu bën thirrje që partnerët të garantojnë të drejtat dhe trajtimin e barabartë të pakicave.

18. Këshilli Evropian u informua për zhvillimet më të fundit mbi diskutimet mes Bullgarisë dhe Maqedonisë. Ai kërkon një zgjidhje të shpejtë të fundit çështjet e mbetura në mënyrë që negociatat e anëtarësimit të hapen pa vonesë.

19. Këshilli Evropian rikonfirmon nevojën urgjente për një progres të prekshëm në zgjidhjen e çështjeve dypalëshe të pazgjidhura dhe mosmarrëveshjet rajonale mes Beogradit dhe Prishtinës dhe vijimin e dialogu për normalizimin e marrëdhënieve.

20. Këshilli Evropian mirëpret marrëveshjen politike arritur më 12 qershor 2022 nga liderët e Bosnjës dhe Hercegovina në Bruksel, e cila është e nevojshme për stabilitetin dhe funksionimin e plotë të vendit dhe në mënyrë që të përgjigjet ndaj aspiratave të njerëzve. U bën thirrje të gjithëve liderëve politikë në Bosnje dhe Hercegovinë për të zbatuar me shpejtësi angazhimet e përcaktuara në marrëveshje dhe urgjentisht finalizojë reformën kushtetuese dhe zgjedhore, e cila do lejojnë që vendi të përparojë me vendosmëri në evropianin e tij rrugën, në përputhje me opinionin e Komisionit.

21. Këshilli Evropian është i gatshëm të japë statusin e vend kandidat për Bosnje-Hercegovinën dhe fton Komisionin që të raportojë pa vonesë në Këshilli për zbatimin e 14 prioriteteve kryesore të përcaktuara në opinionin e tij me vëmendje të veçantë për ato që përbëjnë një grup të konsiderueshëm reformash në mënyrë që të Këshilli Evropian të kthehet për të vendosur për këtë çështje.

Rruga Press

Lexo më shumë  Ministri i jashtëm çek në Kosovë: Presim që liberalizimi të finalizohet brenda këtij viti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

AlbanianEnglishFrenchGermanItalianPortuguese