Prodhuesit e bukës kërkojnë uljen e TVSH-së për të parandaluar falimentimin
Shoqata e Prodhuesve të Bukës, Pastiçerive dhe Brumërave kërkon që qeveria të marrë masa parandaluese fiskale me qëllim që zinxhiri i falimentimit të furrave që po ndodh në Europë, të mos ndodhë edhe në Shqipëri.
Kryetari i Shoqatës Gëzim Peshkopia tha për “Monitor” se kolapsi që ka Europa për furnizimin me energji dhe me shtrenjtimin e çmimeve të përbërësve të bukës dhe produkteve të brumërave , si miell, margarina, vaji, etj nga furnizohet Shqipëria janë dallgë të krizës që kanë ardhur edhe në Shqipëri.
Për të parandaluar ndikimin e krizës nga Europa dhe rrezikun e mbylljes së furrave, Peshkopia rekomandon që edhe qeveria shqiptare duhet të marrë në konsideratë kërkesat për ulje të TVSh-së, taksave apo tarifave të tjera që kanë të bëjnë me prodhimin e produkteve ushqimore, ashtu siç kanë kërkuar edhe furrat në Europë.
Rritja e çmimeve të lëndëve të para dhe energjisë janë shqetësimet kryesore të prodhuesve të bukës në Europë.
Për këtë arsye Konfederata Evropiane e Organizatave Kombëtare të Furrave dhe Ëmbëlsirave (CEBP) ku bën pjesa edhe shoqata e prodhuesve shqiptarë, në një letër drejtuar Presidentes së Komisionit Europian Ursula Von der Leyen ngrenë shqetësimin se lufta Rusi-Ukrainë ka rritur kostot prodhuese.
Prodhuesit në Europë paralajmërojnë se shtimi i kostove do të rrisë edhe më shumë mbylljen e furrave dhe për këtë arsye kërkojnë që për kompanitë ushqimore të bëhen ndërhyrje të përkohshme te TVSH, taksat apo tarifat e tjera.
Shqetësimet dhe kërkesat e konfederatës europiane të furrave të bukës (CEBP) për KE
Në letrën dërguar Presidentes së KE Ursula Von der Leyen prodhuesit e Europës shprehen se çmimet e miellit, energjisë, transportit dhe shumicës së lëndëve të para, furnizimeve dhe shërbimeve thelbësore për të bërë bukë janë duke përjetuar rritje dramatike që na çojnë, mikro, të vogla dhe furrat e mesme dhe pastiçeritë në një situatë kritike. Ata theksojnë se këto kompani tashmë kishin hasur në vështirësi të mëdha gjatë pandemisë, kur furnizimi me bukë nuk u ndërpre kurrë.
Dhe, ndërsa zanati ynë dhe furrat tradicionale po bëjnë gjithçka që është e mundur për të zbutur ndikimin ndaj konsumatorëve dhe vazhdojnë të prodhojnë, CEBP sheh me shqetësim të madh rritjen në rritje, të atyre që janë të detyruar të mbyllen.
Që të njihet roli themelor i bukës artizanale dhe tradicionale, pra duke u garantuar kompanive tona akses në energji dhe lëndë të para, duke pasur parasysh atë statusin si ushqim bazë.
Që barrierat tregtare për importet e vendeve të treta të ndalen sa më shumë, me rregull për të parandaluar mungesën e lëndëve të para bujqësore esenciale për prodhimin e bukës.
Që aksesi në masat zbutëse të garantohet për operatorët tanë mikro, të vegjël dhe furrat e mesme dhe pastiçeritë, duke miratuar masa strukturore për të zbutur ndikimi i inflacionit në kostot e energjisë, transportit dhe punës, si dhe fleksibiliteti në nivel lokal masat mbështetëse dhe ndihma shtetërore për operatorët e kompanive tona ushqimore në çështje të tilla si TVSH, taksat, tarifat, të përkohshme ose të papunësisë. Është veçanërisht kritike për të zbutur dërrmuesin nga rritja e kostove të energjisë, për shkak të indeksimit të gazit, i cili po udhëheq gjithnjë e më shumë tek ne kompanitë deri në mbylljen përfundimtare./MONITOR
Rruga Press