Mësuesi i matematikës zbulon një unazë që besohet të jetë 2,000 vjet e vjetër

Advertisement
Advertisement

Një detektor metalik nga Cornwall-i “është ende duke u dridhur” pasi zbuloi arin e lashtë në kopshtin e tij të përparmë të shtëpisë.

Mike Burke, 54 vjeç, nga St Just, gërmoi thesarin e tij më të madh deri më sot, pak para Vitit të Ri, kur gjeti atë që besohej të ishte një unazë romake e pikturuar, që daton rreth shekullit të 1-të ose të dytë pas Krishtit.

Oficeri në pension i policisë ushtarake amerikane, i kthyer në mësues matematike, tani ia ka përcjellë zbulimin e tij oficerit ndërlidhës të gjetjeve nga Muzeu i Jetës së Kornishit.

Pasi të konfirmohet, unaza e zbuluar mund të sfidojë njohuritë për romakët në Britani.

Advertisement

“Unë normalisht nuk kam leje të bëj zbulimin e metaleve në kopshtin tim përpara, sepse gruaja ime ka shumë lule atje. Por vendosa pasi gjithçka po mbaronte dhe ne po bëheshim gati të ngrinim gjithçka – mendoja se nuk është problem, ajo nuk do ta kisht e problem që të shkoja atje”, ka thënë Burke.

Lexo më shumë  Studimi zbulon se foshnjat që ushqehen me qumësht gjiri mbi një vit kanë pikët më të larta në testet e të menduarit në adoleshencë
Advertisement

Unazat intaglio datojnë që në vitin 5000 para Krishtit dhe zakonisht përfshijnë imazhe të gdhendura në gurë të çmuar të cilët më pas montohen në unaza.

Edhe pse shumë prej tyre mbaheshin si kujtime, në Romën e lashtë ato përdoreshin shpesh si unaza vulash nga biznesmenët dhe liderët politikë si një shfaqje fuqie dhe pasurie. Origjina e tyre mund të gjurmohet në periudhën sumeriane në Mesopotami.

Burke kaloi 20 vjet në ushtrinë amerikane si oficer policie ushtarake, duke përfshirë shtatë vjet si roje burgu në burgjet ushtarake, dhe tani punon si pedagog i GCSE Funksionale Skills në matematikë në kolegjin lokal në Penzance.

Lexo më shumë  Qyteti i ngritur mbi mumiet më të vjetra në botë

Që kur filloi zbulimin e metaleve si një hobi, ai e ka parë këtë si një mënyrë të përsosur për t’u çlodhur.

Zbulimet e tij të mëparshme përfshijnë një monedhë 2 denarë të viteve ’70, një gjysmë qindarkë nga dekadat e mëparshme, dhe një arush pelushi prej kallaji.

Pasi gjeti unazën e dyshuar romake, ai e lau atë me ujë dhe postoi foto të saj në një grup për zbulimin e metaleve në Facebook, duke e pyetur nëse ai ‘kishte diçka’. Përgjigja e parë ishte ‘Ky është thesar! Duhet të kontaktoni FLO.’

Rruga Press

Advertisement