Lufta e Kosovës dhe masakra e Srebenicës, qasja e Serbisë ndaj krimeve të luftës

YouTube player

Qëndrimi i shtetit të Serbisë ndaj përgjegjësisë së vet gjatë konflikteve në vitet e 90-ta mund të shihet përmes deklaratave të zyrtarëve të lartë, proceseve gjyqësore në gjykatat vendore, por edhe përmes afirmimit të ish-pjesëtarëve të forcave të armatosura serbe, që janë dënuar për krime kundër joserbëve.

Ndërkohë që për luftën e vitete 98-99′ nga Gjykata e Hagës janë vënë nën hetim dhe para akuzëz pothuajse të gjithë drejtuesit ushtarak dhe policor, vetë Serbia deri më 2020 ngriti vetëm 7 aktakuza për krime lufte, 5 prej të cilave ja kaloi Bosnje Hercegovinës.

Ndërkohë që edhe përsa i takon masakrës së Srebenicës, qeveria e Serbisë më 2010 e kryesuar nga Tadiç pranoi krimet e luftës por pa e quajtur genocid, madje dhe në ditët e skotme Serbia nuk pranon ta quaj genocid vrasjen e mbi 8 mijë burrave myslimanë në Bosnjë./REL/

Rruga Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlbanianEnglishFrenchGermanItalianPortuguese