Art & Kulturë

Dhoma e skicave që i atribuohen Michelangelos hapet për publikun

Së shpejti, maksimumi katër vizitorë në të njëjtën kohë do të lejohen të hyjnë në një hapësirë ​​të fshehur prej kohësh brenda Kapelës Medici të Firences, vizatimet në të cilën nga disa ekspertë i atribuohen Michelangelos. Kjo dhomë sekrete – një hapësirë ​​e vogël 10 me 3 metra – u zbulua në vitin 1975 gjatë një kërkimi për një dalje të re nga Kapela Medici për të akomoduar numrin në rritje të vizitorëve. “Drejtori i atëhershëm i muzeut, Paolo Dal Poggetto, besonte me vendosmëri se skicat ishin të Michelangelos”, ka thënë drejtoresha aktuale Paola D’Agostino.

Një debat i ashpër filloi dhe vazhdon edhe sot e kësaj dite.

“Ekspertët kryesorë të vizatimeve të Michelangelos hodhën poshtë se ato ishin të atij”, në kohën e zbulimit 50 vjet më parë. “Të tjerët kishin një pikëpamje më të moderuar, në kuptimin që ata besonin që disa mund të ishin nga Michelangelo dhe të tjerat mund të ishin nga ndjekësit e tij. Kështu që debati vazhdon”, ka thënë ajo.

Dhoma u përdor për të ruajtur qymyr në të deri në vitin 1955 dhe më pas u mbyll dhe u harrua për dekada pas një dere të fshehur pas disa mobilieve. Vizatimet u zbuluan nën dy shtresa suvaje të murit.

Sipas teorisë së Dal Poggettos, Michelangelo u fsheh në atë dhomë nga “zemërimi i Papa Klementit VII” për mbështetjen e një republike jetëshkurtër që përmbyti Medicit, duke skicuar kështu studime për disa nga projektet e tij.

Ato përfshijnë skica që besohet se janë këmbët e Giuliano de’ Medici, siç përfshihen në New Sacristy pranë hyrjes së dhomës sekrete gjithashtu.

Për 50 vjetët e fundit, qasja në këtë dhomë ka qenë e kufizuar.

Zyrtarët vendosën ta hapnin dhomën për publikun në një program të kufizuar dhe do të alternojnë ekspozimin ndaj dritave LED me periudha të zgjatura errësire për të mbrojtur punimet.

Prej 15 nëntorit, rreth 100 vizitorë do të kenë qasje çdo javë me rezervime, nga katër vizitorë, duke kaluar maksimumi 15 minuta brenda hapësirës.

Rruga Press

YouTube player