Deputeti gjerman i CDU-së në krah të Kosovës: Në BE dhe NATO… Është vendi më pro-evropian në Ballkan

Advertisement
Advertisement

Michael Brand është antar i partisë gjermane kristian-demokrate dhe deputet i Bundestagut. Ai është folës për të drejtat e njeriut brenda grupit parlamentar të CDU/CSU. Është Kryetar i Grupit Punues për të Drejtat e Njeriut dhe Ndihmën Humanitare, si dhe Kryetar i grupit shtetëror të Hessen. Ai ka qenë anëtar i Bundestagut gjerman që nga 18 tetori i vitit 2005 (mandati i 16-të zgjedhor).

Republika e Kosovës është vendi më pro-evropian në Ballkan

Dje, të enjten, Republika e Kosovës ka aplikuar për anëtarësim në Këshillin e Evropës. Kryetari i grupit të punës për të drejtat e njeriut dhe ndihmën humanitare të grupit parlamentar CDU/CSU, Michael Brand, shpjegon:

“Aplikimi i Republikës së Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës është një hap i qëndrueshëm dhe logjik. Në të kaluarën e afërt, Kosova ka bërë përparim të madh në aspektin e shtetit të së drejtës dhe luftës kundër korrupsionit dhe krimit.

Advertisement

Në asnjë vend tjetër evropian nuk ka një referencë të qartë në Kushtetutë për Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Juridiksioni i saj tashmë njihet si i detyrueshëm për Kosovën.

Lexo më shumë  Kurti i bën thirrje diasporës që të investojë në Kosovë

Ai është gjithashtu deri tani vendi më pro-evropian në Ballkan. Atje, më shumë se 90 përqind e popullsisë është vazhdimisht në favor të integrimit në BE dhe NATO. Nën qeverinë e re, vendi po ndjek një politikë absolutisht pro-evropiane dhe pro-perëndimore. Qeveria e Kosovës gjithashtu shumë shpejt i është bashkuar të gjitha sanksioneve perëndimore kundër Rusisë.

Në pikën e kthesës pas sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës, qeveria federale duhet të mbështesë në mënyrë aktive kërkesën e Kosovës për anëtarësim në BE dhe NATO, në mënyrë që paqja në pjesët e tjera të Evropës, veçanërisht në Ballkan, të mos rrezikohet më nga veprimet e Rusisë dhe Serbisë. – nga propaganda pro-ruse te manovrat ushtarake.

Advertisement

Kontributi më i rëndësishëm për këtë është njohja universale e kufijve në Evropë. Nëse Serbia dhe Rusia nuk mund të vazhdojnë lojën e tyre të rrezikshme kufitare në Ballkan, rreziku i një konflikti të ri atje do të reduktohet ndjeshëm. Mbështetja për anëtarësimin e Republikës së Kosovës në Këshillin e Evropës do të ketë efekt stabilizues edhe në situatën në Bosnje-Hercegovinë, ku edhe ekstremistët serbë, aleatë me Rusinë, po sfidojnë kufijtë.

Lexo më shumë  Rritet sërish nafta në vend, ja me sa lekë do të shitet duke nisur nga ora 18:00

Në Këshillin e Evropës, më shumë se 72 përqind e shteteve anëtare e kanë njohur tashmë Republikën e Kosovës, ndërsa të tjerët janë afruar me njëri-tjetrin. Është koha e duhur dhe qasja e duhur për të bërë një hap të rëndësishëm përpara në integrimin e mëtejmë të Kosovës dhe në të njëjtën kohë të gjithë rajonit.

Tani është e rëndësishme që qeveria federale (Gjermania) jo vetëm të bisedojë, por edhe të veprojë në mënyrë aktive. Kancelari Federal dhe Ministrja e Jashtme Federale e kanë siguruar personalisht lidershipin kosovar për mbështetjen e tyre. Kjo tani duhet të reflektohet edhe në veprime konkrete.”/cducsu.de

©Rruga Press

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.