Çfarë duhet të dini për Finlandën, Suedinë dhe NATO-n

Advertisement
Advertisement

Finlanda është në prag të anëtarësimit në NATO, ndërsa Suedia është në prag të ndjekjes së shembullit. Ja çfarë duhet të dini për mënyrën se si lufta në Ukrainë i shtyu dy shtetet nordike më pranë aleancës së mbështetur nga SHBA-ja dhe çfarë vjen më pas:

Pse Finlanda dhe Suedia nuk janë anëtarësuar tashmë në NATO?
Ndërkohë që vendet e tjera nordike si Norvegjia, Danimarka dhe Islanda ishin anëtarë origjinale të aleancës, Suedia dhe Finlanda nuk iu bashkuan paktit për arsye historike dhe gjeopolitike.

Si Finlanda, e cila shpalli pavarësinë nga Rusia në 1917 pas revolucionit bolshevik, dhe Suedia miratuan qëndrime neutrale të politikës së jashtme gjatë Luftës së Ftohtë, duke refuzuar të rreshtohen me Bashkimin Sovjetik ose Shtetet e Bashkuara.

Lexo më shumë  NYT: Si mund të përfundojë lufta në Ukrainë?
Advertisement

Për Finlandën, kjo doli më e vështirë, pasi ndante një kufi masiv me një superfuqi autoritare. Për të ruajtur paqen, finlandezët miratuan një proces që disa e quajnë “finlandizim”, në të cilin liderët u pranuan herë pas here kërkesave sovjetike.

Aktet balancuese të të dy vendeve përfunduan në mënyrë efektive me rënien e Bashkimit Sovjetik. Ata iu bashkuan Bashkimit Evropian së bashku në vitin 1995 dhe gradualisht i radhitën politikat e tyre të mbrojtjes me Perëndimin, duke shmangur ende anëtarësimin në NATO.

Secili vend kishte arsye të ndryshme për të shmangur nënshkrimin e paktit të NATO-s së bashku me BE-në.

Advertisement

Për Finlandën, ishte më shumë gjeopolitike. Kërcënimi për Rusinë është më i prekshëm falë kufirit të përbashkët prej 830 miljesh të dy vendeve.

Lexo më shumë  NYT: Si mund të përfundojë lufta në Ukrainë?

“Finlanda ka qenë vendi i ekspozuar dhe ne kemi qenë vendi i mbrojtur,” i tha ish-kryeministri suedez Carl Bildt për Christiane Amanpour në CNN në një intervistë të përbashkët së bashku me ish-kryeministrin finlandez Alexander Stubb.

Ndërkohë një komb i pavarur, gjeografia e Suedisë e vendos atë në të njëjtin “mjedis strategjik” si fqinjët e saj liberalë demokratë, tha Bildt. Finlanda dhe Suedia kanë gëzuar një partneritet të ngushtë për dekada, me Stokholmin që e sheh vendimin e tij për t’u përmbajtur nga anëtarësimi në NATO si një mënyrë për të ndihmuar në mbajtjen e nxehtësisë jashtë Helsinkit. Tani, megjithatë, Suedia ka të ngjarë të ndjekë shembullin e Finlandës.

Rruga Press

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.