Burri me zemrën e derrit vdiq nga një virus e jo nga transplanti

Advertisement
Advertisement

Pacienti 57-vjeçar i cili mbijetoi vetëm dy muaj pas transplantit të zemrës së derrit, ka vdekur nga një virus i derrit, raportoi The Guardian të premten.

Në janar, David Bennett i cili vuante nga një sëmundje e zemrës iu nënshtrua operacionit historik ku mjekët ia transplantuan zemrën e derrit.

Pak pas operacionit, Bennetti vdiq në mars. Spitali i Marylandit tha se gjendja e tij ishte vështirësuar, por nuk dha detaje të tjera.

Kurse, kirurgu Bartley Griffith zbuloi se zemra e derrit ishte e infektuar nga një virus i derrit i njohur si “cytomegalovirus”, që mund të ketë kontribuar në vdekjen e Bennettit.

Lexo më shumë  Studimi/Shkencëtarët më në fund zgjidhin misterin e duhanpirësve afatgjatë

“Po fillojmë të kuptojmë pse ai vdiq. Ndoshta virusi ishte shkaktar”, tha ai.

“Nëse ky ka qenë një virus, ka gjasa që në të ardhmen ta parandalojmë”, shtoi Griffith.

Sfida më e madh e transplantit të organeve nga kafshët te njerëzit është pranimi në sistemin imun të njeriut, pasi mund të sulmojë qelizat dhe të nxisë përgjigje që mund ta shkatërrojë organin e marrë në trup.

Advertisement

Pavarësisht shqetësimit se transplanti nga kafsha te njeriu mund të shkaktojë pandemi nëse një virus bartet në trupin e njeriut dhe përhapet te të tjerët, ekspertët besojnë se virusi specifik në zemrën e dhuruar të Bennettit nuk kishte mundësi të infektonte qelizat e njeriut.

Lexo më shumë  Studimi/Shkencëtarët më në fund zgjidhin misterin e duhanpirësve afatgjatë

Në ditën e 43-të të eksperimentit, mjekët zbuluan se Bennetti po merrte frymë me vështirësi dhe e kishte trupin të nxehtë. “Diçka i kishte ndodhur atij. Ai dukej se ishte infektuar”, tha Griffith, duke shtuar, “Ai humbi vëmendjen dhe nuk fliste me ne”.

Rruga Press

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.