Bota

BE arrin marrëveshje për të ndaluar dërgimin e mbeturinave në vendet që nuk mund t’i përpunojnë ato

Ligjvënësit e Bashkimit Evropian dhe vendet anëtare kanë arritur një marrëveshje për të rishikuar rregulloren e bllokut për dërgesat e mbeturinave dhe për t’i dhënë fund eksporteve të llojeve të caktuara të tyre në vendet e treta që nuk janë në gjendje t’i përpunojnë siç duhet, tha Parlamenti i BE-së të premten.

“Eksportet e disa mbeturinave jo të rrezikshme dhe përzierjet e tyre (…) do të lejohen vetëm në ato vende që nuk janë anëtare të OECD-së që pranojnë dhe përmbushin kriteret për trajtimin e mbetjeve të tilla në një mënyrë të shëndoshë mjedisore”, tha Parlamenti.

Lexo më shumë  Kriza Greqi-Turqi në ‘vend numëro’, Mitsotakis pas takimit ‘kokë më kokë’ me Erdogan: S’jemi dakord për çështjen e Qipros

Shtohet se do të merret parasysh edhe pajtueshmëria me të drejtat ndërkombëtare të punëtorëve.

Në vitin 2021, Komisioni Evropian propozoi një rinovim të rregullave të BE-së për dërgesat e mbeturinave për ta bërë më të vështirë për shtetet anëtare shkarkimin e tyre në vendet më të varfra.

“BE më në fund do të marrë përgjegjësinë për mbeturinat e saj plastike duke ndaluar eksportin e tyre në vendet jo anëtare të OECD”, tha në një deklaratë ligjvënësi danez, Pernille Weiss.

Vendet e BE-së duhet të ndalojnë dërgimin e mbeturinave plastike në vendet më të varfra jo më larg se dy vjet e gjysmë nga hyrja e legjislacionit në fuqi, tha Parlamenti.

Lexo më shumë  FKGK dhe SIDA suedeze nënshkruajnë marrëveshjen e garancisë në vlerë 14,9 milionë euro

Gjithashtu u bë e ditur se do të shtrëngohen rregullat për eksportet e mbeturinave plastike në vendet brenda OECD, grupit të vendeve kryesore të pasura në botë.

Në vitet e mëparshme, rreth gjysma e eksporteve të mbeturinave të BE-së shkuan në vendet jo anëtare të OECD-së me rregulla më të dobëta të menaxhimit të tyre sesa në BE, duke transportuar ndotjen e BE-së jashtë vendit.

Rruga Press

YouTube player