Antropologët: Truri i njeriut modern e ka origjinën në Afrikë 1.7 milionë vjet më parë

Njerëzit modernë janë thelbësisht të ndryshëm nga të afërmit tanë më të afërt të gjallë, majmunët e mëdhenj: ne jetojmë në tokë, ecim me dy këmbë dhe kemi një tru shumë më të madh.

Popullatat e para të gjinisë Homosapiens u shfaqën në Afrikë rreth 2.5 milion vjet më parë.

Ata tashmë po ecnin drejt, por truri i tyre ishte vetëm gjysma e madhësisë së njerëzve të sotëm.

Këto popullata më të hershme të Homosapiensit në Afrikë kishin tru primitiv si majmuni – ashtu si paraardhësit e tyre të zhdukur, Australopithecus.

Pra, kur dhe ku evoluoi truri tipik i njeriut?

Krahasimet me CT të kafkës zbulojnë strukturat moderne të trurit

Një ekip ndërkombëtar i udhëhequr nga Christoph Zolikofer dhe Marcia Ponce de Leon nga Departamenti i Antropologjisë në Universitetin e Cyrihut – UZH tani ka arritur t’u përgjigjet këtyre pyetjeve.

Si i krijon truri ynë ëndrrat?

“Analizat tona sugjerojnë se strukturat moderne të trurit të njeriut u shfaqën vetëm 1,5 deri në 1,7 milionë vjet më parë në popullsinë e homoseksualëve afrikanë”, thotë Zollikofer.

Studiuesit përdorën tomografinë e kompjuterizuar për të ekzaminuar kafkat e fosileve homo që jetonin në Afrikë dhe Azi rreth një milion deri në dy milion vjet më parë.

Ata më pas krahasuan të dhënat fosile me të dhënat e referencës së majmunëve të mëdhenj dhe njerëzve, raporton Science.

Lexo më shumë  A e dini se cila është beteja e parë e regjistruar në histori?

Përveç madhësisë, truri i njeriut ndryshon nga truri i majmunëve të mëdhenj, veçanërisht në vendndodhjen dhe organizimin e zonave të caktuara të trurit.

“Karakteristikat tipike për njerëzit janë kryesisht ato rajone në lobin frontal që janë përgjegjëse për planifikimin dhe ekzekutimin e modeleve komplekse të mendimit dhe veprimit, dhe në fund të fundit për gjuhën,” vëren autorja e studimit Marcia Ponce de Leon.

Meqenëse këto zona janë dukshëm më të mëdha në trurin e njeriut, rajonet fqinje të trurit kanë lëvizur përpara.

Truri tipik i njeriut u përhap me shpejtësi nga Afrika në Azi

Popullatat e para të gjinisë Homosapiens jashtë Afrikës, në Gjeorgjinë e sotme, kishin tru që ishte po aq primitiv sa kushërinjtë e tyre afrikanë.

Nga kjo rrjedh se truri i njerëzve atje nuk u bë veçanërisht i madh ose veçanërisht modern deri rreth 1.7 milion vjet më parë.

Megjithatë, njerëzit atje ishin mjaft të aftë të bënin mjete të shumta, të përshtateshin me kushtet e reja mjedisore të Euroazisë, të zhvillonin burime ushqimore për kafshët dhe të kujdeseshin për anëtarët e grupit që kishin nevojë për ndihmë.

Gjatë kësaj periudhe, kulturat në Afrikë u bënë më komplekse dhe të ndryshme, siç dëshmohet nga zbulimi i llojeve të ndryshme të veglave prej guri.

Lexo më shumë  Pronarja e butikut “House of Zana” fiton gjyqin kundër “Zara” rreth emrit të markës

Studiuesit besojnë se evolucioni biologjik dhe kulturor janë ndoshta të ndërvarura.

“Ndoshta format më të hershme të gjuhës njerëzore u zhvilluan gjatë kësaj periudhe,” thotë antropologu Ponce de Leon.

Fosilet e gjetura në Java ofrojnë dëshmi se popullatat e reja ishin jashtëzakonisht të suksesshme: menjëherë pas shfaqjes së tyre të parë në Afrikë, ato ishin përhapur tashmë në Azinë Juglindore.

Gjurmët e trurit në kafkat fosile zbulojnë evolucionin e njerëzve

Teoritë e mëparshme kanë pasur pak mbështetje për shkak të mungesës së të dhënave të besueshme.

“Problemi është se truri i të parëve tanë nuk është ruajtur si fosile.

“Strukturat e trurit të tyre mund të konkludohen vetëm në bazë të përshtypjeve që lënë palosjet dhe brazdat në sipërfaqet e brendshme të kafkave fosile”, thotë drejtuesi i studimit, Zolikofer.

Meqenëse këto gjurmë ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme nga individi në individ, nuk ka qenë e mundur të përcaktohet qartë deri më tani nëse një homo fosil i veçantë kishte një tru më shumë si majmuni apo njeriu.

Duke përdorur analizën e tomografisë së kompjuterizuar të një sërë kafkash fosile, studiuesit tani kanë arritur të kapërcejnë këtë hendek për herë të parë.

Rruga Press

Leave a Reply

Your email address will not be published.