Kuriozitete

Analiza nga Bloomberg/ Nëse je kaq i zgjuar, pse nuk je i pasur?!

Sa përcaktohet suksesi i ardhshëm i një fëmije nga inteligjenca e lindur? Ekonomisti James Heckman thotë se nuk është ashtu siç mendojnë njerëzit. Atij i pëlqen të pyesë jo-shkencëtarët e arsimuar, veçanërisht politikanët dhe politikëbërësit se sa nga diferenca midis të ardhurave të njerëzve mund të lidhet me IQ. Shumica mendojnë rreth 25%, madje 50%, thotë ai. Por të dhënat sugjerojnë një ndikim shumë më të vogël: rreth 1 ose 2 %.

Pra, nëse koeficienti i inteligjencës është vetëm një faktor i vogël në sukses, çfarë është ajo që i ndan ata që fitojnë pak nga ata që fitojnë shumë? Ose, siç thotë shprehja: Nëse je kaq i zgjuar, pse nuk je i pasur?

Shkenca nuk ka një përgjigje përfundimtare, megjithëse fati sigurisht luan një rol. Por një tjetër faktor kyç është personaliteti, sipas një letre të Heckman, bashkautor në Proceedings of the National Academy of Sciences muajin e kaluar. Ai zbuloi se suksesi financiar ishte i lidhur me ndërgjegjshmërinë, një tipar personaliteti i shënuar nga zelli, këmbëngulja dhe vetëdisiplina.

Për të arritur në këtë përfundim, ai dhe kolegët ekzaminuan katër grupe të ndryshme të dhënash, të cilat, mes tyre, përfshinin rezultatet e IQ-së, rezultatet e standardizuara të testit, notat dhe vlerësimet e personalitetit për mijëra njerëz në MB, SHBA dhe Holandë. Disa nga grupet e të dhënave ndoqën njerëzit gjatë dekadave, duke ndjekur jo vetëm të ardhurat, por të dhënat kriminale, indeksin e masës trupore dhe kënaqësinë e vetë-raportuar nga jeta.

Studimi zbuloi se notat dhe rezultatet e testit të arritjeve ishin dukshëm parashikues më të mirë të suksesit të të rriturve sesa rezultatet e papërpunuara të IQ-së. Kjo mund të duket e habitshme – në fund të fundit, a nuk matin të gjithë të njëjtën gjë? Jo mjaftueshëm. Notat pasqyrojnë jo vetëm inteligjencën, por edhe atë që Heckman i quan “aftësi jo njohëse”, të tilla si këmbëngulja, zakonet e mira të studimit dhe aftësia për të bashkëpunuar me fjalë të tjera, ndërgjegjja. Në një masë më të vogël, e njëjta gjë vlen edhe për rezultatet e testeve. Personaliteti ka rëndësi.

Heckman, i cili ndau një çmim Nobel në 2000 dhe është themelues i Qendrës për Ekonominë e Zhvillimit Njerëzor të Universitetit të Çikagos, beson se suksesi nuk varet vetëm nga aftësia e lindur, por edhe nga aftësitë që mund të mësohen. Hulumtimi i tij sugjeron se ndërhyrjet në fëmijëri mund të jenë të dobishme dhe se ndërgjegjja është më e lakueshme sesa IQ-ja. Hapja – një tipar i gjerë që përfshin kuriozitetin – lidhet gjithashtu me rezultatet dhe notat e testit.

IQ-ja ka ende rëndësi, sigurisht. Dikush me një IQ 70 nuk do të jetë në gjendje të bëjë gjëra që janë të lehta për një person me një IQ 190. Por Heckman thotë se shumë njerëz nuk arrijnë të hyjnë në tregun e punës sepse u mungojnë aftësitë që nuk maten me testet e inteligjencës. Ata nuk e kuptojnë se si të sillen me mirësjellje në intervistat e punës. Ata mund të shfaqen vonë ose të mos vishen siç duhet. Ose në punë, ata e bëjnë të qartë se nuk do të bëjnë më shumë se minimumi.

John Eric Humphries, një bashkautor i punimit, thotë se ai shpresonte se puna e tyre mund të ndihmonte në sqarimin e nocionit të komplikuar, shpesh të keqkuptuar të aftësisë. Edhe testet e IQ-së, të cilat janë krijuar për të vlerësuar aftësitë e lindura të zgjidhjes së problemeve, duket se matin më shumë sesa thjesht inteligjencën. Në një studim të vitit 2011, psikologjia e Universitetit të Pensilvanisë, Angela Duckworth, zbuloi se rezultatet e IQ-së pasqyronin gjithashtu motivimin dhe përpjekjen e testuesve. Fëmijët e zellshëm dhe të motivuar do të punojnë më shumë për t’iu përgjigjur pyetjeve të vështira sesa ata po aq inteligjentë, por më dembelë.

Të mësosh personalitetin ose tiparet e karakterit në shkollë nuk do të ishte e lehtë. Për një gjë, nuk është gjithmonë e qartë nëse më shumë një tipar është gjithmonë më i mirë. Sa më i lartë, aq më mirë për IQ, dhe ndoshta edhe për ndërgjegjshmërinë. Por studiuesit e personalitetit kanë sugjeruar se terreni i mesëm është më i miri për tipare të tjera – ju nuk dëshironi të jeni aq introvert sa të mos mund të flisni, ose aq ekstrovert sa nuk mund të heshtni dhe të dëgjoni.

Çfarë lidhje ka kjo me ekonominë? “Qëllimi ynë përfundimtar është të përmirësojmë mirëqenien njerëzore,” thotë Heckman, dhe një përcaktues kryesor i mirëqenies zbret te aftësitë.

Një studim më i ri i botuar këtë muaj në revistën Nature Human Behavior u fokusua në anën e kundërt të suksesit: vështirësitë. Pasi ndoqën rreth 1000 persona nga Zelanda e Re për më shumë se 30 vjet, studiuesit arritën në përfundimin se testet e gjuhës, aftësive të sjelljes dhe aftësive njohëse të marra kur fëmijët ishin vetëm tre vjeç mund të parashikonin se kush kishte më shumë gjasa të kishte nevojë për mirëqenie, të kryente krime ose të sëmurej kronikisht.

Autori kryesor i atij punimi, psikologjia e Universitetit Duke, Terrie Moffitt, thotë se shpreson që rezultatet të nxisin dhembshurinë dhe ndihmën, jo stigmën. Rezultatet e saj sugjeruan gjithashtu se të ndihmosh njerëzit të përmirësojnë disa lloje aftësish para se të mbarojnë pelenat do të kishte përfitim për të gjithë. /Bloomberg – Mekuli Press/

YouTube player