Çfarë e shkakton intolerancën ndaj qumështit
Trupi bëhet intolerant ndaj qumështit të lopës kur nuk është në gjendje të prodhojë mjaftueshëm një enzimë të quajtur laktazë
Laktaza i nevojitet trupit për të zbërthyer sheqerin që gjendet në qumësht, të quajtur laktozë.
Kur dikush me intolerancë ndaj laktozës pi qumësht që përmban laktozë, trupi i tyre mund të reagojë duke shkaktuar gazra, fryrje dhe simptoma të tjera.
Disa individë mund të jenë në gjendje të tolerojnë ushqime me sasi të vogla laktoze, siç është kosi, ndërsa të tjerët mund të mos jenë në gjendje të tresin fare laktozën.
Ekzistojnë dy lloje të intolerancës ndaj qumështit, intoleranca ndaj proteinave të qumështit (CMPI) dhe intoleranca ndaj laktozës. CMPI është një përgjigje jonormale e sistemit imunitar të trupit ndaj një proteine që gjendet në qumështin e lopës, e cila shkakton dëmtim të stomakut dhe zorrëve.
Qumështi i lopës përmban karbohidrate në formën e laktozës, e cila është një sheqer i thjeshtë i përbërë nga 2 njësi, secila është një monosakarid. Pasi të keni konsumuar qumështin, trupi juaj duhet të tresë laktozën duke e ndarë atë në njësi më të vogla.
Laktaza është enzima përgjegjëse për tretjen e laktozës dhe te njerëzit që tolerojnë qumështin e lopës kjo enzimë funksionon mirë.
Tek personat me intolerancë ndaj laktozës, enzima e laktazës nuk prodhohet në sasi të mjaftueshme për ta bërë të mundur dhe të plotë tretjen e laktozës, prandaj, laktoza mbetet pa tretje dhe bakteret e mira në zorrën tuaj fermentohen në laktozë që shkakton simptoma si fryrje, parehati.
Rruga Press